Pragnąc ułatwić młodzieży przygotowanie się do udziału w Olimpiadzie stworzono w 1996 roku serię wydawniczą pod nazwą Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
Pod redakcją profesora Jana Gawęckiego, przy współautorstwie wielu wybitnych polskich specjalistów prezentowana jest tematyka wiodąca danej edycji Olimpiady.
Szkoły zainteresowane udziałem młodzieży w Olimpiadzie otrzymywały bezpłatne egzemplarze książeczek dzięki finansowemu wsparciu firm z branży spożywczej.
Dotychczas ukazały się następujące tomiki:
18. „Nadciśnienie tętnicze – interdyscyplinarne podejście” –
pod redakcją prof. Izabeli Gutowskiej i prof. Jana Gawęckiego i zostanie wzorem lat ubiegłych przesłany nieodpłatnie szkołom, z których młodzież startowała w ubiegłorocznej olimpiadzie..
18. Współczesne oblicze cukrzycy i jej leczenie” –
pod redakcją prof. Izabeli Gutowskiej i prof. Jana Gawęckiego.
Pozycję można zamawiać telefonicznie, drogą mailową, przez stronę Wydawnictwa na Facebooku lub kupować bezpośrednio w siedzibie Wydawnictwa PUM
przy ul. Rybackiej 1 w Szczecinie (w godzinach od 8.00-14.00).
Płatność na miejscu wyłącznie kartą!
Kontakt z: mgr Emilia Syldatk-Nowocień tel. 91 48 00 863 lub tel. 91 48 00 860
Zamówienia prosimy przesyłać na adres mailowy [email protected] lub składać przez stronę https://www.facebook.com/wydawnictwo.pum.
Po złożeniu zamówienia pracownik wyliczy kwotę, którą należy przelać na konto PUM.
17. Produkty Mleczne. Technologia i rola w żywieniu człowieka – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Jana Pikula
16. Warzywa i owoce – przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Janusza Czapskiego
15. Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Wiktora Obuchowskiego
14. Ewolucja na talerz – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego
13. Bezpieczeństwo żywności i żywienia – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Zbigniewa Krejpcio
12. Żywienie u progu i schyłku życia – pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Wojciecha Roszkowskiego
11. Symfonia smaku czyli przepisy kulinarne absolwentów i nauczycieli Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – okolicznościowy tomik pod redakcją Haliny Limanówki, Józefa Korczaka, Jana Gawęckiego i Bogusławy Pęciak.
10. Od norm żywieniowych do marketingu żywności – pod redakcją Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
9. Energia w żywności i żywieniu – pod redakcją Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
8. Woda w żywieniu i jej źródła – pod redakcją Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
7. Zmysły a jakość żywności i żywienia – pod redakcją Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Piekielna.
6. Mikroorganizmy w żywności i w żywieniu – pod redakcją Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz.
5. Witaminy – pod redakcją Jana Gawęckiego.
4. Składniki mineralne w żywieniu człowieka – pod redakcją Anny Brzozowskiej.
3. Współczesna wiedza o węglowodanach – pod redakcją Jana Gawęckiego.
2. Białka w żywności i żywieniu – pod redakcją Jana Gawęckiego.
1. Prawda o tłuszczach – pod redakcją Jana Gawęckiego.
Sprzedaż książek prowadzi księgarnia ŻAK w gmachu Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28.
Księgarnia jest czynna w godz. 8.00 -16.00 (poniedziałek – piątek) oraz 10.00 -13.00 (sobota).
ŻAK prowadzi również sprzedaż wysyłkową (płatność w formie przelewu lub za zaliczeniem pocztowym).
Zamówienie telefoniczne, listowne, przesłane faksem lub Internetem należy kierować na adres:
Jeżeli pragną państwo otrzymać fakturę VAT, należy dołączyć upoważnienie do wystawienia faktury bez podpisu odbiorcy.
Zamawiający ponosi koszt przesyłki.
Okolicznościowy tomik pt. „Symfonia smaku…” można nabyć w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, przy ul. Gen. J. Sowińskiego 3 lub zamawiając e-mailem [email protected]
Koszt zakupu 35,00 zł plus koszty przesyłki: list zwykły 5,00 zł lub polecony 8,00 złotych.
Środki finansowe należy przelać na konto: 02 1240 3927 1111 0010 0536 1200