Olimpiada Wiedzy

o Żywieniu i Żywności

Biblioteczka Olimpijska

Seria książek dotyczących tematyki wiodącej,
wydawana prawie z każdą kolejną edycją Olimpiady

więcej


Zbiór pytań i zadań

Książki zawierają pytania oraz zadania z etapów okręgowych i centralnych Olimpiady z lat 2009-2014
i 2004-2008

więcej

Biblioteczka Olimpijska



Pragnąc ułatwić młodzieży przygotowanie się do udziału w Olimpiadzie stworzono w 1996 roku serię wydawniczą pod nazwą Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.

Pod redakcją profesora Jana Gawęckiego, przy współautorstwie wielu wybitnych polskich specjalistów prezentowana jest tematyka wiodąca danej edycji Olimpiady.

Szkoły zainteresowane udziałem młodzieży w Olimpiadzie otrzymywały bezpłatne egzemplarze książeczek dzięki finansowemu wsparciu firm z branży spożywczej.

Książeczki można zakupić/zamówić w księgarni Żak - informacja poniżej.

Dotychczas ukazały się następujące tomiki:

Kolejny tomik Biblioteczki Olimpijskiej pt. Warzywa i owoce – przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka - pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Janusza Czapskiego, zostanie wzorem lat ubiegłych przesłany nieodpłatnie zainteresowanym szkołom w ostatnich dniach sierpnia br.

15.Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu - pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Wiktora Obuchowskiego

14. Ewolucja na talerz - pod redakcją prof. Jana Gawęckiego

13. Bezpieczeństwo żywności i żywienia - pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Zbigniewa Krejpcio

12. Żywienie u progu i schyłku życia - pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i prof. Wojciecha Roszkowskiego

11. Symfonia smaku czyli przepisy kulinarne absolwentów i nauczycieli Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie - okolicznościowy tomik pod redakcją Haliny Limanówki, Józefa Korczaka, Jana Gawęckiego i Bogusławy Pęciak.

10. Od norm żywieniowych do marketingu żywności - pod redakcją Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.

9. Energia w żywności i żywieniu - pod redakcją Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.

8. Woda w żywieniu i jej źródła - pod redakcją Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.

7. Zmysły a jakość żywności i żywienia - pod redakcją Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Piekielna.

6. Mikroorganizmy w żywności i w żywieniu - pod redakcją Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz.

5. Witaminy - pod redakcją Jana Gawęckiego.

4. Składniki mineralne w żywieniu człowieka - pod redakcją Anny Brzozowskiej.

3. Współczesna wiedza o węglowodanach - pod redakcją Jana Gawęckiego.

2. Białka w żywności i żywieniu - pod redakcją Jana Gawęckiego.

1. Prawda o tłuszczach - pod redakcją Jana Gawęckiego.


Sprzedaż książek prowadzi księgarnia ŻAK w gmachu Collegium Maximum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 28.

Księgarnia jest czynna w godz. 8.00 -16.00 (poniedziałek - piątek) oraz 10.00 -13.00 (sobota).

ŻAK prowadzi również sprzedaż wysyłkową (płatność w formie przelewu lub za zaliczeniem pocztowym).

Zamówienie telefoniczne, listowne, przesłane faksem lub Internetem należy kierować na adres:

     Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
     Collegium Maximum
     Księgarnia ŻAK
     ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
     tel./fax (061) 848 75 42, e-mail: ksiegarnia-zak@wp.pl

W zamówieniu należy podać adres oraz numer NIP.

Jeżeli pragną państwo otrzymać fakturę VAT, należy dołączyć upoważnienie do wystawienia faktury bez podpisu odbiorcy.

Zamawiający ponosi koszt przesyłki.

Okolicznościowy tomik pt. "Symfonia smaku..." można nabyć w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, przy ul. Gen. J. Sowińskiego 3 lub zamawiając e-mailem sekretariat@zs6.net

Koszt zakupu 35,00 zł plus koszty przesyłki: list zwykły 5,00 zł lub polecony 8,00 złotych.
Środki finansowe należy przelać na konto: 02 1240 3927 1111 0010 0536 1200