2022.06.06 @ 23:37
Tematyk± wiod± XIII edycji Olimpiady Wiedzy o ¯ywieniu bêd±:
"Woda w ¿ywieniu i jej ¼ród³a"
- Woda jako dobro naturalne i zwi±zek chemiczny.
- Woda w organizmie cz³owieka.
- Woda w termoregulacji.
- Zapotrzebowanie na wodê i ocena jej pobrania.
- ¬ród³a wody pitnej i jej jako¶æ.
- Wody mineralne – klasyfikacja i dzia³anie prozdrowotne.
- Soki owocowe i warzywne – otrzymywanie i warto¶æ od¿ywcza.
- Napoje bezalkoholowe produkowane przemys³owo.
- Napoje bezalkoholowe sporz±dzane w zak³adach gastronomicznych.
- Mleko i napoje mleczne w ¿ywieniu.
- Kawa i herbata – napoje o szerokim dzia³aniu fizjologicznym.
- Zupy i ich znaczenie w ¿ywieniu.
- Problemy zdrowotne zwi±zane z konsumpcj± niektórych napojów.